Таекуон-до - ФорумHome

[ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
Страница 1 от 11
Модератор на форума: Kuto, Admin 
Форум » Спорт » Бойни изкуства » Таекуон-до (Информационна тема)
Таекуон-до
KutoДата: Неделя, 12.12.2010, 15:08 | Съобщение # 1
Boss
Група: Администратори
Съобщения: 58
Награди: 5
Репутация: 1
Статус: Offline


Таекуон-до в свободен превод - „Пътят на ударите с ръце и крака“ или "система от ръце и крака") е вид източно бойно изкуство развило се в Корея. Негов създател е генерал Чой Хонг Хи (1918 - 2002).

Двете най-големи таекуон-до организации са: Международната федерация по таекуон-до (I.T.F.) - със седалища в Северна Корея, Канада и Австрия. И Световната федерация по таекуон-до (WTF), която е създадена през 1973 година и е със седалище в Южна Корея. Съществува и Българска Таекуон-до Федерация (Б.Т.Ф.)

През 1955 година таекуон-до получава своето официално признание като бойно изкуство в Корея. Свикана е специална комисия от водещи майстори, инструктори, историци и известни деятели. Разглеждани са няколко варианта относно наименованието на новия вид бойно изкуство. На 11 април свиканата от генерал Чой Хонг Хи комисия приела предложеното название – таекуон-до.

През 1959 година таекуон-до се разпростира извън границите на Корея.

През 1960 година се отбелязва бързо разпространение и популярност на таекуон-до не само в Корея, но и в много страни по света. Първият демонстрационен отбор по таекуон-до се е състоял от майсторите Хан Ча Кио, Ким Джунг Кеун, Парк Джунг Су и Куон Дже Хуа, които популяризирали новото бойно изкуство в девет страни. Това послужило като основа за създаването на
Международната Таекуон-до Федерация (I.T.F).

На 22 март 1966 година Международната Федерация по Таекуон-до е създадена в Сеул с участието на Виетнам, Малайзия, Сингапур, Западна Германия, САЩ, Турция, Италия, Египет и Корея.

От 2000 година един вид таекуон-до бой е единственото източно бойно изкуство, което е и олимпийска дисциплина.

Клетвата на таекуон-до

Ще спазвам принципите на таекуон-до;' Ще уважавам инструктора и старшите; Никога няма да използвам таекуон-до за постигането на низки и несправедливи цели; Ще бъда образец на свободата и справедливостта; Ще изграждам един по-справедлив свят.
 
Форум » Спорт » Бойни изкуства » Таекуон-до (Информационна тема)
Страница 1 от 11
Търси:

galactica.ovo.bg © 2010 - 2017Сайтът е създаден в системата .


Безплатна рекламаBGtop Test your Internet connection speed at Speedtest.net Авторские смайлы стиля КОЛОБОК

R.G. HQCLUB - Любителски клуб на висококачествените филми. Свали филми - безплатно и без регистрация! Гласувай за нас в Sait1

Author’s emoticons KOLOBOK-Style

galactica.ovo.bg © 2010 - 2011 | Design: Kuto | e-mall galactica.ovo@abv.bg
Zamunda.net | Wikipedia

Онлайн потребители:


Внимание!

Нито един от файловете в домейна не се хоства на сървъра на ovo.bg. Всички линкове са огледални, предоставени от потребителите чрез p2p-технологията за свободна обмяна на файлове в интернет. Екипа на сайта, ползвателят на домена и собственника на хостинга не носят никъква отговорност за материалите качени в сайта, тъй като те са предоставени от потребители в други сайтове. Ако притежавате авторски права върху ителектуална собственност линкната на сайта, моля свържете се с нас на galactica.ovo@abv.bg и ние ще направим всичко възможно да Ви помогнем.