Какво е TLD ('Top Level Domain')? - ФорумHome

[ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
Страница 1 от 11
Модератор на форума: Kuto 
Форум » Интернет » Често задавани въпроси! » Какво е TLD ('Top Level Domain')?
Какво е TLD ('Top Level Domain')?
KutoДата: Събота, 11.12.2010, 20:11 | Съобщение # 1
Boss
Група: Администратори
Съобщения: 58
Награди: 5
Репутация: 1
Статус: Offline
Функцията 'Add-On' домейн позволява на потребителя да разположи повече от един сайт с отделен домейн на един хостинг акаунт. Броят 'Add-On' домейни, които СуперХостинг.БГ предлага са различни в зависимост от различните планове.
TLD ('Top Level Domain') – Домейн от първо ниво
TLD заемат най-високото ниво в йерархията на домейните в системата на DNS. Броят на тези домейни е крайно ограничен и решението за създаване на нов такъв се взема от ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Съществуват два вида домейни от първо ниво – общи(.com, .org) и национални(.bg, .us). Всички останали имена на домейни, са производни (под домейни) на TLD и се наричат домейни от второ ниво(Second Level Domain).

Най – популярните общи TLD

com commercial
net network
info information
org organization
biz business

Популярни национални TLD:

US САЩ
RU Русия
BG България
JP Япония
UK Великобритания

Повече за избора на име на домейн

Имената на домейни не трябва да бъдат разглеждани само от гледната точка – буквена алтернатива при изписването на даден IP адрес. Освен тази роля, името на домейна играе и редица други важни роли - представя субекта регистрирал домейна, дава повече информация за неговата дейност, съдържа името или част от името на субекта или организацията, използва се като обект на търговия и т.н.

За съжаление в днешно време все по-трудно човек би могъл да регистрира желаното от него име поради факта, че то най-вероятно вече е регистрирано. Абсолютно всички по-често срещани словосъчетания в английския език, думи с два, три и дори четири знака(при TLD .com) са вече регистрирани. Има редица организации, за които търговията с имена на домейни се е превърнала в доста печеливш бизнес. Чрез регистрация на 'апетитни' имена на домейни и тяхната препродажба те успяват да натрупат доста добри състояния. Понякога се случва цена на домейн да достигне стотици хиляди долара, а в единични случай надхвърля няколко милиона. Предимството на България в това отношение е писането на български език с латински букви. Така наглед абсолютно безсмислени за англоговорящите народи словосъчетания, изписани с букви на латиница, са съвсем значими понятия в българския език.(пример: 'znanieto.com' или 'NaturalnaHrana.com', 'HranitelniStoki.com'). За да регистрира същите имена на английски език, желаещият да ги притежава ще трябва да заплати няколко десетки хиляди долара.

Ето защо при избора на име на домейн, лицето решило да регистрира такъв трябва да подходи много внимателно. Едно от най-важните условия е името да бъде лесно за запомняне и изписване, благозвучно, лесно за произнасяне и по възможност по-кратко. Принципите при избор на име на домейн са сходни с ръководните принципи при избор на име на търговска марка. В динамично развиващия се свят на Интернет, името и визията на Вашия сайт започват да играят все по-важна роля върху възприятията на околните. Съществено при регистрацията на дадено име на домейн е да се извърши проверка за сходните имена на домейни с различните окончания(.com, .org, .net и т.н). Когато става въпрос за персонален уеб сайт, то това не е толкова важно, но когато става въпрос за бизнес е от съществено значение. Да разгледаме следната ситуация: Вашият уеб сайт е разположен под име 'mybiznes.com' . В същото време Вашият пряк конкурент разполага своя уеб сайт под името mybiznes.net, а също така регистрира и 'mybiznes.org', 'mybiznes.info', 'mybiznes.biz' и т.н. Въпреки, че .com e най-разпространения TLD(Top Level Domain) то има голяма вероятност, клиент който търси вашия уеб сайт да попадне на чужд, в ръцете на конкуренцията, или пък вашата организация да извлече негативи заради някой друг сайт. Именно за това фирмите, които държат на своето достойно представяне в Интернет, регистрират по няколко домейна с едно и също име(обикновено най-разпространените .com, .net, .org) и ги насочват към своя сайт. По-този начин, с каквото и име на TLD да въведе потребителят се зарежда вашият сайт(пример: www.microsoft.com).


 
Форум » Интернет » Често задавани въпроси! » Какво е TLD ('Top Level Domain')?
Страница 1 от 11
Търси:

galactica.ovo.bg © 2010 - 2017Сайтът е създаден в системата .


Безплатна рекламаBGtop Test your Internet connection speed at Speedtest.net Авторские смайлы стиля КОЛОБОК

R.G. HQCLUB - Любителски клуб на висококачествените филми. Свали филми - безплатно и без регистрация! Гласувай за нас в Sait1

Author’s emoticons KOLOBOK-Style

galactica.ovo.bg © 2010 - 2011 | Design: Kuto | e-mall galactica.ovo@abv.bg
Zamunda.net | Wikipedia

Онлайн потребители:


Внимание!

Нито един от файловете в домейна не се хоства на сървъра на ovo.bg. Всички линкове са огледални, предоставени от потребителите чрез p2p-технологията за свободна обмяна на файлове в интернет. Екипа на сайта, ползвателят на домена и собственника на хостинга не носят никъква отговорност за материалите качени в сайта, тъй като те са предоставени от потребители в други сайтове. Ако притежавате авторски права върху ителектуална собственност линкната на сайта, моля свържете се с нас на galactica.ovo@abv.bg и ние ще направим всичко възможно да Ви помогнем.